PISA Srbija

Pismo Učenicima

UČESTVUJEŠ U PISI!

Tvoja škola je izabrana da ove godine predstavlja našu zemlju, a ti da predstavljaš svoju školu, a time i zemlju. Preko 80 zemalja i više od pola miliona učenika tvog uzrasta sa svih kontinenata učestvuje u PISA istraživanju ove godine. Ti ćeš biti deo našeg „nacionalnog PISA tima“ koji predstavlja Srbiju.

Tvoji i odgovori svih učenika su nam važni kako bismo mogli da sagledamo kakav je kvalitet obrazovanja u našoj zemlji, kako učenici opažaju školu i nastavu i kako procenjuju smisao obrazovanja, kao i da uporedimo obrazovanje u našoj zemlji sa drugim zemljama. Ti podaci su nam dragoceni da bismo uvideli kako obrazovanje može da se poboljšava, a postignuće učenika rastu.

Kako smo izabrali BAŠ tebe?

Prvo biramo škole. Biramo velike i male škole, one koje su u velikim i malim mestima, različitih tipova, tako da imamo škole koje predstavljaju svaki deo naše zemlje. Onda smo iz svake škole postupkom slučajnog izbora odredili 53 učenika i učenica koji su rođeni 2002 godine, među njima si baš ti!

Kako PISA izgleda?

Istraživanje se sprovodi tokom jednog dana u aprilu ili maju. Osoba zadužena za test će ti objasniti šta treba tačno da radiš. Da bismo mogli da uporedimo rezultate važno je da se u svim školama u zemlji i svim zemljama istraživanje sprovodi na isti način, zato je važno da se poštuju predviđene procedure. Čeka te test sa zadacima iz različitih oblasti i pitanja koja se odnose na tvoj doživljaj škole.

Čitanje, matematika, nauka, finansije

Većina pitanja i zadataka na testu će se ticati veštine čitanja, ali ima i zadataka iz matematike, nauke i finansijskih tema. Testovi koje ćeš raditi u ovom istraživanju ne liče mnogo na kontrolne ili pismene zadatke s kojima se obično susrećeš u školi.

Rešavaćeš zadatke koji pokazuju koliko razumeš tekstove koje pročitaš i kako rešavaš problemske situacije. Sve zadatke ćeš raditi na kompjuteru. Ne moraš da se pripremaš za test! Važno da vidimo kako koristiš znanje koje već imaš. Sve što treba da uradiš jeste da se potrudiš da uradiš test najbolje što možeš.

Tvoji rezultati biće analizirani zajedno sa rezultatima svih ostalih učesnika iz naše i ostalih zemalja koje učestvuju. Odgovori će korišćeni isključivo u istraživačke svrhe. To znači da nećeš dobiti ocenu na osnovu testa niti će tvoji nastavnici moći da vide tvoje odgovore.

Konačne rezultate ćemo dobiti u decembru 2019 godine, tada ćemo pouzdano znati koje su dobre strane naših škola, a šta i kako mora da se menja i unapređuje. Relevantni podaci, dobijeni direktno od škola i učenika, najbolji su način da pouzdano procenimo kvalitet školovanja u našoj zemji.

Ne zaboravi

  • Dođi na vreme.
  • Odgovaraj na pitanja najbolje što možeš – seti se da odgovaraš u ime svih učenika iz naše zemlje.
  • Ako možeš, ne ostavljaj prazno. Ukoliko ne znaš šta da odgovoriš, izaberi onaj odgovor koji ti deluje kao najverovatniji li pokušaj da formulišeš odgovor i kada ne znaš da li je ispravan.
  • Nemoj da se previše brineš oko rezultata i koncentriši se.
  • Ovim testom proveravamo kvalitet obrazovanja u Srbiji, a ne tebe. Zato, bez treme, u tvojoj glavi je već sve što ti je potrebno za ovaj test, tvoje je da to znanje iskoristiš na najbolji način!

Ako želiš više da saznaš

Poseti www.pisa.rs, tu možeš da pronađeš informacije o prethodnim istraživanjima, ali i da vidiš primere pitanja i zadataka. Ako imaš neka pitanja, slobodno nam piši na kontakt@pisa.rs

Ne sumnjamo da ćeš dati sve od sebe, a mi ti želimo da postigneš što bolje rezultate.

Hvala ti!

Leave a Comment

Your email address will not be published.