Poštovani roditelji i staratelji,

Škola u koju ide vaše dete izabrana je da predstavlja našu zemlju u međunarodnom PISA 2018 istraživanju. Škole su izabrane slučajnim putem tako da predstavljaju sve škole naše zemlje, a iz svake od njih su, takođe slučajnim putem, izabrana 53 učenika. Vaše dete je jedno od izabranih.

Šta je PISA i zašto je važno da učestvujemo?

PISA (Programme for International Student Assessment) jeste najveće međunarodno istraživanje kojim se procenjuje kvalitet znanja koje učenici stiču u školama. Istraživanje se sprovodi svake treće godine i predstavlja vodeći instrument za procenu kvaliteta, pravednosti i efikasnosti školskih sistema, o čemu govori podatak da se više od 80 zemalja uključilo u ovaj ciklus. PISA omogućava i upoređivanje efikasnosti našeg obrazovanja sa obrazovanjem u drugim zemljama.

Odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbija će učestvovati u PISA 2018 istraživanju, a nacionalni PISA centar u Srbiji nalazi se na Filozofskom fakultetu u Beogradu, u Institutu za psihologiju.

Kako istraživanje izgleda?

Istraživanje će se obavljati u školama i učenici će sve testove raditi na računarima. Učenici će raditi oko 4 sata na samim zadacima i popunjavanju upitnika, a ovo vreme uključuje i uvodna objašnjenja i pauze.

Gde možete pronaći dodatne informacije?
Ukoliko želite da se dodatno informišete o prethodnim istraživanjima, ali i da vidite primere pitanja i zadataka, posetite www.pisa.rs. Ukoliko imate dodatna pitanja pišite nam na kontakt@pisa.rs.

Hvala vam puno na podršci i saradnji.

Beograd, mart 2018.

 

Srdačan pozdrav,
prof. dr Dragica Pavlović Babić
Nacionalni koordinator PISA projekta

Preuzmi dokument – ćirilica (PDF, 80 kB)

Preuzmi dokument – latinica (PDF, 75 kB)