УЧЕСТВУЈЕШ У ПИСИ!

Хвала ти! Твоја школа је изабрана да ове године представља нашу земљу, а ти да представљаш своју школу, а тиме и земљу. Преко 80 земаља са свих континената учествује у ПИСА истраживању. Ти ћеш бити део нашег „националног ПИСА тима који представља Србију. Твоји одговори су нам важни како бисмо могли да видимо како наше образовање функционише и да бисмо могли да га упоредимо с другим земљама. На тај начин можемо да побољшамо школу за тебе и друге ученике.

Како смо БАШ тебе изабралИ?

Прво бирамо школе. Бирамо велике и мале школе, оне које су у градовима и селима, а тако да имамо школе које представљају сваки део наше земље. Онда смо из сваке школе случајно изабрали 60 ученика и ученица који су рођени 2002 године. Тако смо изабрали тебе!

Како ПИСА изгледа?

Истраживање се спроводи током једног дана у априлу или мају. Особа задужена за тест ће ти објаснити шта треба тачно да радиш. Да бисмо могли да упоредимо резултате важно је да се у свим школама у земљи и свим земљама истраживање спроводи на исти начин. Питаћемо те да урадиш задатке и одговориш на нека питања о теби и твојој школи.

Увод ……………………………………………………………………….  15 мин
Тест први део (читање, математика, наука, финансије) ……. 60 мин.
Пауза ……………………………………………………………………….  5 мин
Тест други (читање, математика, наука, финансије) ……. 60 мин.
Пауза ……………………………………………………………………….  15 мин
Упитник (о теби, твојим ставовима, учењу, школи) ……. 80 мин

 

ЧИТАЊЕ, МАТЕМАТИКА, НАУКА, ФИНАНСИЈЕ

 

Већина питања на тесту ће се тицати читања, али ћеш такоĎе радити и питања из математике, науке и финансија. Тестови које ћеш радити у овом истраживању могу бити другачији од контролних или писмених задатака с којима се сусрећеш у школи. Решаваћеш задатке који показују колико разумеш текстове које прочиташ и како решаваш проблемске ситуације. Све задатке ћеш радити на компјутеру. Не мораш да се припремаш за тест! Желимо да видимо како користиш знање које већ имаш. Све што треба да урадиш јесте да размишљаш и да се потрудиш.

Када завршиш тест, твоји резултати биће анализирани заједно са резултатима свих осталих учесника из наше и осталих земаља које учествују. Твоји одговори биће коришћени искључиво у истраживачке сврхе да би се проверио квалитет тестова. Овогодишње истраживање ради се са релативно малим бројем школа, међу којима је и твоја, а следеће године истраживање ће бити много веће. Коначни резултати биће објављени у децембру 2019 године. Ови резултати су важни за будућност. Они нам говоре које су добре стране наших школа, а шта би требало унапредити. Увид у твоје и одговоре других ученика имаће само истраживачи. То значи да нећеш добити оцене нити ће твоји наставници моћи да виде попуњене тестове.

Не заборави

  • Дођи на време,
  • Одговарај на питања најбоље што можеш. Сети се да представљаш све ученике наше земље,
  • Ако можеш, не остављај празно. Уколико не знаш шта да одговориш, изабери онај одговор који ти делује као највероватнији,
  • Немој да се превише бринеш и концентриши се. Овим тестом проверавамо квалитет образовања у Србији, а не тебе.

Ако желиш више да сазнаш

Посети www.pisa.rs ту можеш да пронађеш информације о претходним истраживањима, али и да видиш примере питања и задатака.

Ако имаш нека питања, слободно нам пиши на kontakt@pisa.rs

Не сумњамо да ћеш дати све од себе, а ми ти желимо да постигнеш што боље резултате.

Хвала ти

преузми Писмо за ученике (ПДФ, ћирилица, 1234 kB)

преузми Писмо за ученике (ПДФ, латиница, 373 kB)