Преузми писмо – ћирилица (ПДФ,  303 kB)

Preuzmi pismo – latinica (PDF, 293 kB)

УЧЕСТВУЈЕШ У ПИСИ!
Хвала ти!

Твоја школа је изабрана да ове године представља нашу земљу, а ти да представљаш своју школу, а тиме и земљу.  Преко 80 земаља и више од пола милиона ученика твог узраста са свих континената учествује у ПИСА истраживању ове године. Ти ћеш бити део нашег „националног ПИСА тима“ који представља Србију.

Твоји и одговори свих ученика су нам важни како бисмо могли да сагледамо какав је квалитет образовања у нашој земљи, како ученици опажају школу и наставу и како процењују смисао образовања, као и да упоредимо образовање у нашој земљи са другим земљама. Ти подаци су нам драгоцени да бисмо увидели како образовање може да се побољшава, а постигнуће ученика расту.

Како смо изабрали БАШ тебе?

Прво бирамо школе. Бирамо велике и мале школе, оне које су у великим и малим местима, различитих типова, тако да имамо школе које представљају сваки део наше земље. Онда смо из сваке школе поступком случајног избора одредили 53 ученика и ученица који су рођени 2002 године, међу њима си баш ти!

Како ПИСА изгледа?

Истраживање се спроводи током једног дана у априлу или мају. Особа задужена за тест ће ти објаснити шта треба тачно да радиш. Да бисмо могли да упоредимо резултате важно је да се у свим школама у земљи и свим земљама истраживање спроводи на исти начин, зато је важно да се поштују предвиђене процедуре. Чека те тест са задацима из различитих области и питања која се односе на твој доживљај школе.

Читање, математика, наука, финансије

Већина питања и задатака на тесту ће се тицати вештине читања, али има и задатака из математике, науке и финансијских тема. Тестови које ћеш радити у овом истраживању не личе много на контролне или писмене задатке с којима се обично сусрећеш у школи. Решаваћеш задатке који показују колико разумеш текстове које прочиташ и како решаваш проблемске ситуације. Све задатке ћеш радити на компјутеру. Не мораш да се припремаш за тест! Важно да видимо како користиш знање које већ имаш. Све што треба да урадиш јесте да се потрудиш да урадиш тест најбоље што можеш.

Твоји резултати биће анализирани заједно са резултатима свих осталих учесника из наше и осталих земаља које учествују. Одговори ће коришћени искључиво у истраживачке сврхе.  То значи да нећеш добити оцену на основу теста нити ће твоји наставници моћи да виде твоје одговоре.

Коначне резултате ћемо добити у децембру 2019 године, тада ћемо поуздано знати које су добре стране наших школа, а шта и како мора да се мења и унапређује. Релевантни подаци, добијени директно од школа и ученика, најбољи су начин да поуздано проценимо квалитет школовања у нашој земји.

Не заборави

  • Дођи на време.
  • Одговарај на питања најбоље што можеш – сети се да одговараш у име свих ученика из наше земље.
  • Ако можеш, не остављај празно. Уколико не знаш шта да одговориш, изабери онај одговор који ти делује као највероватнији ли покушај да формулишеш одговор и када не знаш да ли је исправан.
  • Немој да се превише бринеш око резултата и концентриши се.
  • Овим тестом проверавамо квалитет образовања у Србији, а не тебе. Зато, без треме, у твојој глави је већ све што ти је потребно за овај тест, твоје је да то знање искористиш на најбољи начин!

Ако желиш више да сазнаш

Посети www.pisa.rs, ту можеш да пронађеш информације о претходним истраживањима, али и да видиш примере питања и задатака. Ако имаш нека питања, слободно нам пиши на kontakt@pisa.rs

Не сумњамо да ћеш дати све од себе, а ми ти желимо да постигнеш што боље резултате.

Хвала ти!